fredag 28. januar 2011

Skaugum


Da vi kjøpte mettemannens barndomshjem for et par år siden fulgte det med litt innbo. Blant dette var det diverse bestikk i sølv, sølvplett, plastikk og tre. Ved juletider sorterte jeg gjennom bestikkene og fant en stor eske med hvitt bestikk i plastikk. Jeg syns det var utrolig stilig, men kanskje litt tacky siden det var plast. Bestemte meg for å ta det ut av esken som hadde rød innmat...også i plastikk. 


Jeg lo litt for meg selv og tenkte på etterkrigsgrenerasjonenes fasinasjon for plastikk og Kongehuset


Som dere skjønner så er ikke jeg noe plastikkmenneske i det hele tatt...fikk liksom overdosen på 70-tallet. Eneste unntak for bruk av plastikk er utflukter i skog, mark og på sjøen. Rett og slett fordi knuseglassfaren er så høy og jeg tvinger meg selv til å tenke på både mennesker og dyr som skal ferdes fritt uten sko på beina. 


For gøy så tenkte jeg at min venn google sikkert kunne fortelle meg hva jeg hadde funnet. Jeg likte jo bestikket godt. Enkelheten i designet appellerer til meg...det eneste er at det er plastikk. Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg fant en webside ved navn Skaugum.info Min første reaksjon var  -Hærli'land, hva er dette her for noe??...ligger bestikket mitt som forside på Skaugums informasjonsside...jøsses!! Det viser seg at det er et bestikk som ikke produseres på Skaugum men ved Geilo jernvarefabrikk og der har de produsert bestikket mitt siden 1946. 


...og det er i stadig produksjon!! 

 Et lite utdrag fra infosiden sier dette: 
"Skaugum spisebestikk har siden 1946 blitt produsert i våre lokaler på Geilo. Bestikket gjennomgår en lang rekke prosesser, de fleste for hånd, for å bli et kvalitets- og designmessig godt produkt. Stålet i samtlige produkter er i 18/8 og derfor rustfritt. 
Hvite og sorte hardplast-skaft støpes i plaststøpemaskin, teak- og palisander-skaftene freses ut, oljes og poleres. Vi setter også på nye skaft på gammelt Skaugum spisebestikk. Samtidig benytter vi anledningen til å slipe knivene og du får således et "nytt" sett spisebestikk i retur. 
Dette er en mulighet Skaugum er alene om på markedet, ingen bestikkmerker, eksempelvis i stål, har denne muligheten."Jeg ble faktisk veldig begeistret for dette bestikket etter å ha lest om det. Det ble liksom veeeldig rotnorskt og fylt med historie. Dette bestikket er nå blitt min lille favoritt bare så vidt slått av sølvet. Bare det at jeg nå har mulighet for å fornye de skaftene som har fått seg en sprekk i løpet av livet, samt kunne slipe opp og supplere gjorde meg GLAD!

 Det er ikke bare i min hvite plastskaftfarge. Det produseres i tresorter også!Selges  hos Pur Norsk på nett


Bildet med hvite skjeer og logo ble tatt fra finn.no men var lånt uten lov av Mathilde.  For å rette opp litt så er link til hennes hyggelige blogg: http://mathildesskatter.blogspot.com/2010/09/skaugum.html 

8 kommentarer:

 1. Wow, så gøy!
  Artig når man finner litt bakgrunnen til enkelte ting og tang, hihi...
  Syns det var flott bestikk jeg!

  Ha en fin helg!

  Klem Line

  SvarSlett
 2. Kære Mette B,
  Det er da sjovt at finde sin navnesøster i Norge :)
  Velkommen til min blog - det er dejligt, at du vil læse med. Jeg vil også læse med hos dig og glæder mig til at se nærmere på din blog.
  Klem fra
  mette b

  SvarSlett
 3. Hei Mette!
  Ja, da kan du jo spise kongelig med Skaugum bestikket, og hos meg kan du lære Dronning-bretten, så dette går visst riktige veien!
  Morsomt at du fant ut at dette plastikkgreien faktisk var verdt å ha, og at det var skikkelig flott, i sin tid!

  Så hygglig at du har blitt følger hos meg! Jeg tror ikke jeg har besøkt deg før, men dette blir ikke siste gang!

  Ønsker deg en fin, nye uke!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 4. Jeg er også begeistret for dette bestikket. Er i bruk hjemme hos oss hver dag. Heldige du som har så mye.
  Ser et av mine bilder er brukt i innlegget ditt. Det lille med skjeene og Skaugum logoen.
  Kan det stemme? Her er mitt innlegg om Skaugum skjeene http://mathildesskatter.blogspot.com/2010/09/skaugum.html

  SvarSlett
 5. Hei Mathilde:-)
  Jeg fant bildet på finn.no men når jeg nå sjekker opp bildet så ser jeg at du også har det på din side og at det nok er tatt derifra. Håper jeg kan få lov til å låne det hvis jeg lnker til deg?? Ja er ikke det bestikket nydelig! Nå skal jeg jakte på ostehøvelen og teskjeene for de har jeg ikke. Så skal jeg sende inn noen kniver som har fått sprekk i plasten. Blir såå spennende:-D Gøy at du også samler!

  Jeg har lest bloggen din og WOW må jeg si til den kule mummitapeten!!! Såå stilig! De mummitapetene jeg har sett har vært med masse farger. Denne var jo rett og slett flott!

  Varm klem fra Mette

  SvarSlett
 6. Hei igjen. Det er bare å låne og linke til meg. Jeg ble bare så overrasket da jeg så bildet. Du har sett det på Finn skriver du, så snedig. Jeg var vel heldig med det bildet :D Jeg leter også etter flere deler, men sjelden jeg kommer over det. Lykke til videre i jakten.

  SvarSlett
 7. Hei igjen Mathilde:-)
  Jeg skal si ifra om jeg kommer over fler deler!Jeg har nok av spisebestikket men som sagt så mangler jeg teskjeerx12, salatbestikkx2 og ostehøvelx2.
  Lykke til i jakten for deg oxo
  Klem fra Mette

  SvarSlett
 8. Skaugumbestikket er kjempefint synes jeg! Vi hadde det i teak i barndomshjemmet, det lå i en fin eske sånn som din. Nå er bestikket på hytta, men jeg kunne godt tenkt meg det her hjemme. Har gått til innkjøp av Skaugum salatbestikk i teak i det minste! :)

  SvarSlett